Fons CQ30

Designet og bygget af Fregus Fons i Skotland omk. 1975, den er en del beslægtet med AR, Thorens, Linn og Ariston men dog med den forskel, efter hvad jeg har kunnet finde frem til, at pladetallerken er i et stykke i stedet for 2, der bruges en DC motor med elektronisk regulering og ikke en AC motor, hvor remmen flyttes ved 33 1/3 / 45 Rpm, og at remmen er placeret på linje med centerlejet og ikke over centerlejet.

Jeg har dog modificeret den, da selve plinten er lavet af 2 mm stålplade, som jeg har belagt med blygummi. Det flydende ophæng og armbase er lavet af en blanding af aluminium profil og bukket stålplade, dette er også blevet dæmpet med hhv. blygummi og Bodycoat. Træsiderne har ligeledes fået en gang blygummi og bunden, der var af 5 mm masonitplade, er blevet skiftet med en 19mm MDF-plade, der har fået blygummi på den side, der vender op mod værket. Der er ligeledes blevet 3D printet en stik brønd til RCA og stel stik.

Pladetallerknen er blevet dæmpet med en ring af blygummi, og resten er blevet malet med Bodycoat, da havde en meget lang ringning ved anslag. Derudover er den indvendige forkabling lavet om, så AC-kabler er flyttet væk fra signalkabler. Alle modifikationer er lavet således, at pladespilleren kan føres tilbage til original stand forholdsvist nemt.

Armen, der er monteret på den, er en SME 3009 S2 improved med aftagelig headshell, der kan læses mere om den her (PDF)https://sme.co.uk/audio/wp-content/uploads/sites/1/2018/09/MODEL_3009_SERIES_II_IMPROVED_INSTRUCTION_BOOK.pdf . Der er ikke blevet lavet nogle modifikationer på den, da jeg ikke er af den overbevisning, at nye signalkabler vil forbedre lyden, og så længe dem, der er i den, virker, ser jeg ingen grund til at skifte dem, Knivlejerne hviler stadig i nylon, da en bekendt af mig har haft kontakt med en tekniker hos SME netop med spørgsmålet om disse bøsninger, og hans umiddelbare svar til spørgsmålet, om messing/bronzelejer gjorde en forskel frem for nylon lejer, var noget i stil med: ”De har da en pæn farve”.

Pickuppen på setuppet er en Audio Technica AT440MLa, den fulgte ligesom med, da pladespilleren blev anskaffet, og den virker som et rigtigt godt match med SME-armen. Mere kan læses her: https://www.audio-technica.com/cms/cartridges/2cafc1c694070c54/index.html 

Setuppet har en Tracking (lateral) på over 70um peak før forvrængning ved 1,4 grams nåletryk.

Tonearm og P.U. har en resonans på ca. 10 Hz, hvilket nok lige er i underkanten af det anbefalede men absolut acceptabelt.

Setuppet spiller ”roligt” og med stor overbevisning dog ikke helt så nuanceret som Transcriptors setuppet, men jeg tror, det kan skyldes slibningen på Audio Technica pickuppen. Dog igen baseret på min subjektive mening.

Det skal lige tilføjes, at jeg har modificeret min forforstærker i Riaa indgangen, så Phono 2 matcher Audio Technica Pick Uppen med en impedans på 34Kohm og 100pF. Det gør, at den pukkel, den har i højfrekvens området, bliver reduceret med ca. 2 dB således, at klangbalancen bliver mere lineær.