Lytterummet

Lytterrummet er for mig at se et af de steder, hvor der virkelig er vellyd at hente.

Jeg har hørt rigtig gode anlæg, hvor en uhensigtsmæssig indretning af rummet, de står i, ødelægger de kvaliteter, anlægget er i besiddelse af. På den anden side har jeg hørt anlæg i den lave ende af markedet lyde ekstremt godt ganske simpelt på grund af en god indretning af det rum, de står i.

Det, jeg vil frem til, er, at man bør overveje, hvilket miljø man placerer sit anlæg i. Der er meget at hente. Man kan sagtens kompensere for et ”dårligt” lytterum, der er firmaer, der laver nogle ganske fine maskiner, der kan lave en rumkorrektion, og det vil være en god løsning, hvis du ønsker en god Hi-fi oplevelse men ikke har muligheden for at optimere rummet akustisk.

Der er skrevet vægge op og stolper ned omkring akustiske forbedringer af lytterummet.

Det, jeg har gjort, er at lave et Live End Dead End’ish lytterum. Det vil sige, at den ene del af rummet er dæmpet, og den modsatte væg er forholdsvist udæmpet. Grunden til denne konfiguration er, at den er forenelig med, at rummet også skal bruges til daglige formål, og så er en vigtig ting at tage hensyn til, at vi er flere i husstanden, og jeg vil miste glæden ved musik lytning, hvis mit anlæg (herunder også lytterummet det står i) ikke var velkommen i huset af alle parter. Løsningen er en special bygget ”reol”, der er designet til, at alt kan stå i den, og resten bliver fyldt op med bøger. Det bevirker, at der ikke er nævneværdige plane flader, som lyd kan reflekteres mod, og vi har plads til mit anlæg, LP-plader og vores bøger på en hensigtsmæssig måde. Så har vi stillet en forholdsvis stor sofa ind i rummet, som vi alle kan flyde i, og som tillige har den effekt at dæmpe stående bølger i rummet yderligere.

Da der skulle stå både højttalere og pladespiller i reolen, er gulvet under den blevet ekstra forstærket, og reolen er laver af rigtig mange kilo 18mm MDF med ekstra forstærket sokkel, og den er ligeledes forankret i væggen. En god indikation er, at jeg har ikke skyggen af akustisk tilbagekobling ved afspilning af LP plader uanset lydstyrke.

Her er en beskrivelse af rummets indflydelse på lyd inkl. en kalkulator, som beregner de udfordringer, netop dit lytterum kan have http://www.sengpielaudio.com/calculator-roommodes.htm

At lave forsøg med et lytterum kan altid give god læring, og så gælder det bare om at lade kreativiteten få frit slag. Mange af de udfordringer, der kan være med refleksioner, kan løses med evt. en stol, sækkepuder, vægtæpper, marokkopuder, m.m. Det er kun fantasien, der sætter grænserne, og man behøver ikke altid at købe mere eller mindre pæne ”professionelle” løsninger. Man kan komme langt med et par bøjler og et tæppe som forsøg.

Da jeg satte mine højttalere op, havde jeg et problem med, at der stod en ca.

500Hz bølge inde i det rum, der var lavet til højttalerne. Det blev stoppet med et par sofapuder, der blev stoppet ind i hullet. Ikke særligt kønt men effektivt. Da jeg så en dag kom hjem fra arbejde, havde min kære kone betrukket puderne med sort stof.