Højttalere

Igennem årene har jeg være gennem rigtig mange højttalere både kommercielle dog mest hjemmebyg både til stuebrug og til P.A.

Hele mit anlæg bærer præg af, at jeg har haft en karriere som lydmand med store forstærkere og fuldt aktivt delt med hhv. top- og bundkasser.

Det højttalersystem, jeg har nu, begyndte sin spæde start for ca. 20 år siden, der var nogle ting, der var første prioritet.

  • Fase linearitet
  • Stor dynamisk formåen
  • Lav forvrængning
  • Lyttevenlighed

Jeg valgte forholdsvist hurtigt, at der skulle være noget D’Appolito’ish / MTM https://en.wikipedia.org/wiki/Midwoofer-tweeter-midwoofer i mellem/højtone området, da denne kobling har en forholdsvis lineær fase. Enhederne, jeg har valgt til dette, er SEAS Excel, da de har en lav forvrængning og gode data. Kabinettet, de sidder i, er lavet af billig 16 mm krydsfiner, da det har en lav resonans frekvens således, at enhederne ikke kan sætte kabinettet i svingninger. Kabinetterne er ligeledes lavet, så det ikke har nogle parallelle flader, hvor der kan genereres stående bølger på over 240Hz. Bafflerne er lavet så små som muligt, da der iflg. Tore A. Skogberg http://www.torean.dk/ bliver genereret forholdsvist meget forvrængning i baffelen.

Filtret var en no-brainer, det skulle selvfølgelig være et Linkwitz–Riley https://en.wikipedia.org/wiki/Linkwitz%E2%80%93Riley_filter af samme årsager, som at enhederne sidder i en MTM-konfiguration. Jeg startede med et passivt filter men havde på fornemmelsen, at en elektronisk deling ville kunne forbedre lydkvaliteten, så der blev indkøbt en forstærker til at drive diskanter, og jeg lavede et 3-vejs Linkwitz–Riley elektronisk delefilter med delefrekvenserne 240Hz / 2,4 KHz 24dB/okt (lige efter bogen) med et lille hæv på ca. 1,2dB over 11KHz. Dette hæv er med til, at musikken virker mere ”luftig”, og er et kendt trick, som mange High End højttalere bruger. En lille ”sjov” detalje er, at diskanten lød meget anmassende og påtrængende, efter jeg gik fra passiv til aktiv deling, det var et problem, jeg arbejdede en del med, indtil jeg kom til at tænke på, at en typisk diskant arbejder med en ringe dæmpningsfaktor (forstærkerens evne til at kontrollere enheden), da der generelt bliver brugt spoler med tynd tråd og dermed stor indre modstand, og en diskant generelt også bliver dæmpet med modstande for at matche det lydmæssige niveau på mellemtone/bas enhed. Så løsningen var at sætte en modstand i serie med enheden for at ”ødelægge” forstærkerens dæmpningsfaktor, og det gjorde tricket, og diskanten faldt perfekt ind i lydbilledet med de andre enheder. Jeg er af den overbevisning, at SEAS designer deres diskanter til at gengive optimale i et passivt filter med de komponenter, der nu indgår i et sådant.

Grunden til, at mellemtonerne er vinklet, er, at det giver nogle fordele. Enheden bliver flyttet ud, så de kommer til at sidde mere på linje med diskanterne (mindsker fasefejl) kabinettet får færre ”store” plane flader, der kan bidrage til baffel forvrængning, og jeg har altid bedst kunne lide at høre en mellemtone enhed off axis og en diskant enhed on axis (desuden har jeg set, at nogle af de ”store” også gør noget lignende).

Jeg har valgt at beklæde kabinetterne med filt, som Steen Duelund http://www.steenduelund.dk/?page=home har gjort ved adskillige af hans projekter. Jeg skal hertil sige, at jeg ikke er enig med den gode hr. Duelund i alt, hvad han skrev, men han har gjort store erfaringer og overvejelser, og alene derfor er han et stort aktiv for højttaler hjemmebyggeren.

Mine MTM-kabinetter er lavet efter mange forsøg og overvejelser, og jeg synes, jeg er kommet nogenlunde i mål med projektet.

Bundkasserne er et overstort, overdæmpet lukket kabinet lavet i 19mm MDF, med en 12” Focal enhed (kevlar), bafflen er 2 plader limet sammen (38 mm). Da MDF’s egenfrekvens ligger over delefrekvensen på 240Hz for at undgå, at enheden kan sætte kabinettet i egenresonans, kabinettet beklædt med filt af samme årsager som ovenstående. Grunden til, at kabinettet er ca. 1/3 større, end enheden er lavet til, er for at undgå membran opbrud og få enheden til at lyde mere åbent. Desuden får jeg også en lavere nedre grænse frekvens. Jeg kompenserer så lidt for det større kabinet ved at overdæmpe kabinettet med dæmpemateriale. De FOCAL enheder, jeg har brugt, har jeg haft længe, og ved tidligere forsøg har jeg lært, at enheden lyder rigtigt godt og naturligt i denne kabinettype Jeg har valgt ikke at lave hverken basrefleks eller ventil (kabinettet er dog forberedt for det), da jeg har erfaring med, at de kan give uønskede mislyde såsom portstøj m.m., desuden er et lukket kabinet alt andet lige også mere lineært end et refleks kabinet.

Alle enheder er købt brugt for at holde kostprisen nede på et rimeligt niveau. Til gengæld er jeg blevet nødt til at leve med, at 2 af mellemtonerne er slebet i kanterne af den tidligere ejer – that’s life.

Min subjektive oplevelse af højttalersystemet er, at det spiller meget rent og ubesværet både ved lave og ved høje lydtryk, der er faktisk ikke den musik type, det ikke kan håndtere af det musik, jeg ynder at høre.